In het nieuws, in artikelen of online hoor of lees je vast weleens iets over skeelers. Skeeleren is een populaire en gezonde sport. Onze topschaatsers trainen in de zomermaanden regelmatig op skeelers en misschien denk je er zelf ook over. Echter, er is wel wat spraakverwarring en misschien heb je er zelf ook een beetje last van. Echte, klassieke skeelers worden namelijk niet meer gemaakt. Tegenwoordig hebben we andere en nog betere alternatieven.
Wat was de klassieke skeeler?
De klassieke skeeler was een in-line rolschaats. In-line wil zeggen dat de wielen in één lijn staan. Klassieke skeelers waren uitgerust met vijf wieltjes. Deze wieltjes waren robuust, maar hadden toch een zekere veerkracht en tezamen leverden ze een uitstekend rolvermogen, zodat je grote snelheden kon bereiken. Tegenwoordig worden ze niet meer gemaakt. De huidige in-line skates die je op de openbare weg kunt gebruiken, hebben vier of drie wielen.
Skeelers heten tegenwoordig speedskates
In de volksmond worden de klassieke skeelers met vijf wielen en de nieuwere modellen met drie of vier willen allemaal skeelers genoemd. De officiële naam voor de in-line skates met drie of vier wielen is echter speedskates en eigenlijk zegt die naam genoeg. Nog meer dan met klassieke skeelers kun je met moderne speedskates hoge snelheden bereiken. Dit heeft alles te maken met de vorm en de eigenschappen van de wielen.
Het voordeel van moderne speedskates
Schaatsers die noren gewend zijn, vonden klassieke skeelers een uitstekend zomers alternatief. Het lange frame gaf ze het gevoel op noren te rijden en dus konden ze in de zomer op land schaatsen in ruwweg dezelfde houding en met gebruik van dezelfde spiergroepen als in de wintermaanden op het ijs. Ook de huidige speedskates hebben nog steeds dat lange frame. De wielen zijn echter groter dan bij de klassieke skeelers. Een speedskate met vier wielen heeft wieltjes met een diameter van 100 mm of 110 mm. De uitvoering met drie wielen heeft wieltjes met een diameter van 125 mm. Deze wielen zijn goed in staat om over oneffen terrein te rijden en vangen schokken uitstekend op. Hun rolvermogen is hoger dan dat van klassieke modellen, zodat je hogere snelheden kunt bereiken. Speedskates zijn echter iets minder wendbaar dan klassieke skeelers.